VW rowna do Volvo tyle ze Volvo wlasnie poszlo o krok do przodu i znowu trzebra równać ...
Problem z turbiną
Zwiń
X
-
Problem z turbiną
Witam, jestem posiadaczem Octavii II 1.9 105 KM, przebieg 170 tyś i od paru dni mam problem z turbiną, tzn brak przyspieszania. W czasie jazdy raz samochód przyspieszy, a raz rozpędza się jak żółw. Tuż przed oddaniem go do warsztatu zapaliła się jeszcze kontrolka check. W warsztacie powiedziano mi, że komp wskazuje na błędy przepływomierza i czujnika wałka rozrządu. Przepływomierz nie możliwe by padł bo w sieprniu był wymieniany. Co do tego czujnika to podobno nie ma wpływu na przyspieszenie. Sprawdzili turbinę i wszystko z nią jest ok. Podobno jakiś czujnik (powietrza?) sterowania turbiną siadł, chociaż nie są pewni. Jutro oddaje go do ASO, żeby zdiagnozowali co z nim jest nie tak. Dodam, że w wakacje 2009 był też problem z przyspieszaniem (komp wskazał takie same błędy jak teraz), samochód dodatkowo strasznie kopcił. Wymieniłem przepływomierz i nic nie pomogło. Dopiero jak byłem w trasie w przypadkowym warsztacie zauważono, że jakaś rura do coolera jest przepalona i to było przyczyną kopcenia i braku przyspieszania. No ale nie minął nawet rok i znowu to samo :/ Czy ma ktoś jakiś pomysł co z tym autem jest nie tak?
-
-
karl, na pewno nie maszSilnik: 1.9TDI ALHZamieszczone przez karlże jakaś rura do coolera jest przepalona i to było przyczyną kopcenia i braku przyspieszania. No ale nie minął nawet rok i znowu to samo :/It doesn't matter what we're losing
It only matters what we're going to find!
Komentarz
-
-
ja tez myślałem ze mam problem bo zaczyna łapać raz na jakis czas tryb awaryjny, a przede mną było chipowanie u aligatora, powiedziałem mu jak sprawa stoi przed trasa do niego poruszałem sztanga przegoniłem na trasie porządne moją i już u niego logi dynamiczne przed programem i wszystko mi powiedział odrazu że przepływka lux, egr lux, n75 lux, przeładowań brak, tylko lekko zapieczone łopatki ale jeszcze hula i dało się program postawić,
tak że do dobrego elektryka i logi zrobić, jak elektryk nie odczyta za bardzo to tu koledzy pomogąSpot Graniczny Małopolska - Podkarpacie, piątek 23.11.2012r. godz. 18.00, Pogórska Wola, Zajazd u Kazika, 521 km DK4 Tarnów - Dębica
Komentarz
-
-
Sorka za pomyłkę. Oczywiście mam silnik BJB. Rurka był podobno wymieniana (sprowadzali ją z ASO z Poznania). Na jutro jestem umówiony w ASO. Zobaczymy co mi tam wymyślą.
Niestety strasznie mnie zraziła moja Octavka do tej marki. Praktycznie co 2 tyś muszę ją oddawać do naprawy :evil: Jakiś lewy model mi się trafił.
Komentarz
-
Komentarz